Uratarina, Annika Valtonen
Alku aina hankalaa. Kun Nokialainen Annika Valtonen oli valmistunut insinööriksi loppuvuodesta 2017, hän ajatteli pitävänsä pienen sapattivapaan ja suuntaavansa vasta sitten työnhakuun. Pian hän huomasi, että järjestäen työpaikkailmoituksissa haettiin työntekijää, jolla olisi vähintään yhden vuoden kokemus alalta. Työnhaussa kului neljä vuotta ja sinnikäs Valtonen oli jo vaihtaa alaa, mutta päätti vielä kertaalleen hakea työtä Pirkanmaan ulkopuolelta.
Planmaxin toimitusjohtaja Jaakko Laitila huomasi heti, että Valtonen oli vähäisestä työkokemuksesta huolimatta hyvällä asenteella liikkeellä. Ensimmäinen tapaaminen nokakkain onnistuikin Tampereella Laitilan perheen Särkänniemen-reissun yhteydessä. Muutaman viikon päästä Valtonen pakkasi tavaransa ja muutti työn perässä pääkaupunkiseudulle.
– Planmaxilla tunnelma on todella rento, eikä täällä ole sellaista turhaa hierarkiaa. On helppo kysyä neuvoa kollegoilta. Täällä ei olla kangistuttu mihinkään turhiin kaavoihin todellakaan.
Valtosen työpäiviin mahtuu paljon erilaisia työtehtäviä
– Yksi esimerkki voisi olla tilanne, että tilaajalla on toive asian x sähköistyksestä. Mun tehtävä on luoda yksinkertaisesti laadukkaat suunnitelmat, millä urakoitsija pystyy ne toteuttamaan.
Valtonen pitää siitä, että työnkuva on laaja.
– Aloitin siis nuorempana suunnittelijana, joten suunnittelin toisen ohjeistuksen alaisena. Otin mallia siinä vaiheessa aikaisemmista projekteista, joista sai hyvää oppia. Sen jälkeen aloin ottaa yhteyttä tilaajapuoleen.
Valtonen vetää projekteja alusta loppuun itsenäisesti
– Teen tarjouslaskentaa, toimin täällä toimistolla eräänlaisena it-tukenakin. Kun ohjelmistoissa on jotain kränää, niin nehän pitää katsoa kuntoon. Samalla ohjeistan nuorempia ja katson, että työt kokonaisuutena pysyvät raiteillaan.
Valtosen toimenkuvaan Planmaxilla kuuluu myös sähköistysprojektien projektinjohtotehtävät ja sähköasennustöiden valvojana toimiminen.
– Jos ajattelee työtä oppimisprosessina, arvioisin, että koulutus on kivijalka, mutta tässä kohtaa 25 prosenttia kokonaisuudesta. Loput 75 prosenttia olen oppinut Planmaxilla. Yksi hyvä esimerkki on projektin hallitseminen ja sen liikkuvien osien vieminen maaliin asti. Koulussa tällaisen oppiminen on melkein mahdotonta.
Kova halu edetä uralla
Valtonen muistaa sanoneensa Tampereella työhaastattelussa, että hänellä on kova halu päästä etenemään urallaan. Tähän ajatukseen sisältyi myös ajatus siitä, että jos Planmax jonain päivänä laajentaa Pirkanmaan suuntaan, Valtonen olisi erittäin kiinnostunut ottamaan vetovastuun Pirkanmaan toimistosta.
– Kova hinku on edetä tällä alalla. Ehkä jotain kertoo myös se, että reilussa vuodessa olen nyt edennyt nuoremmasta suunnittelijasta suunnittelupäälliköksi. Toivoisin, että tämä tarinani motivoisi myös rohkeasti hakemaan töitä meiltä. Niin kuin kaikessa muussakin, asenteella on tässä työssä keskeinen rooli.