Moderni ja joustava sähköinsinööritoimisto
Sähkötarkastukset toteutetaan ammattitaidolla ja totuttua nopeammalla toimitusaikataululla.
Pyydä tarjous

Varmennustarkastus, sähkötarkastukset ja määräaikaistarkastukset

Sähkötarkastukset ovat tärkeä osa laitteen tai sähkölaitekokonaisuuden käyttöönottoa. Sähkötarkastuksen tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa sähköasennusten turvallisuus, toimivuus ja ajanmukaisuus perustuen voimassa oleviin sähköturvallisuusmääräyksiin.  

Sähkötarkastukset voivat käsittää varmennustarkastuksen, käyttöönottotarkastukset ja määräaikaistarkastukset. Tarjoamme kaikki sähkölaitteistojen tarkastukset nopealla aikataululla pääkaupunkiseudulla. On tärkeää, että sähkötarkastukset tehdään säännöllisesti määrävälein tai uusien asennusten, muutostöiden tai laajennusten yhteydessä, jotta voidaan varmistaa sähköjärjestelmien jatkuva turvallisuus.

Käyttöönottotarkastukset

Sähkölaitteisto saadaan ottaa käyttöön vasta, kun käyttöönottotarkastuksessa on riittävässä laajuudessa selvitetty, että siitä ei aiheudu lain mukaisesti vaaraa tai häiriötä. Sähkölaitteistolle on tehtävä käyttöönottotarkastuksen lisäksi varmennustarkastus, jos kyseessä on luokan 1, 2 tai 3 sähkölaitteisto (kts. Sähkölaitteistoluokitukset). Sähkölaitteiston rakentajan tulee huolehtia sähkölaitteiston käyttöönotto- ja varmennustarkastuksista. Jos rakentaja laiminlyö velvollisuutensa tai on estynyt huolehtimaan siitä, tulee sähkölaitteiston haltijan huolehtia sähkötarkastukset kuntoon.  

Varmennustarkastus ja määräaikaistarkastukset nopealla aikataululla 

Vain valtuutettu tarkastaja ja tarkastuslaitokset ovat lain mukaan oikeutettuja tekemään sähkötarkastuksia, joihin voivat kuulua esimerkiksi sähkölaitteiston varmennustarkastus ja määräaikaistarkastukset. Planmaxin Jaakko Laitila on valtuutettu tarkastaja (Tukes VTS 252). Meillä sähkötarkastukset toteutetaan ammattitaidolla ja totuttua nopeammalla toimitusaikataululla. On tärkeää suunnitella tarkastus etukäteen, jotta kaikki kohteet ja järjestelmät tullaan tarkistaneeksi eikä mitään jää huomiotta.

Luokan 1 ja 2 sähkölaitteistolle asuinrakennuksia lukuun ottamatta on tehtävä määräaikaiset sähkötarkastukset kymmenen vuoden välein. Luokan 3 sähkölaitteistolle määräaikaistarkastus on tehtävä viiden vuoden välein. Sähkölaitteiston haltijan tulee huolehtia laitteiston määräaikaistarkastuksesta. 

Oletko tuskastunut sähkötarkastusten pitkiin toimitusaikoihin? Meiltä saat varmennus- tai sähkötarkastukset luotettavalla aikataululla!

Sähkölaitteistoluokitukset 

Sähkötarkastukset toteutetaan sähköturvallisuuslain 1135/2016 mukaan. Varmennustarkastus, määräaikaistarkastukset sekä kunnossapito-ohjelma jaetaan sähkölaitteita koskevien vaatimusten osalta kolmeen eri luokkaan: 

Sähkölaitteisto, luokka 1 

a) asuinrakennuksessa, jossa on enemmän kuin kaksi asuinhuoneistoa 

b) muussa kuin asuinrakennuksessa oleva sähkölaitteisto, joka ei kuulu luokkiin 2 tai 3, ja jos suojalaitteena toimivan ylivirtasuojan nimellisvirta on yli 35 ampeeria 

Sähkölaitteisto, luokka 2 

c) sähkölaitteisto, johon kuuluu yli 1 000 voltin nimellisjännitteisiä osia, mutta ei sellainen sähkölaitteisto, johon kuuluu enintään 1 000 voltin nimellisjännitteellä syötettyjä yli 1 000 voltin sähkölaitteita tai niihin verrattavia laitteistoja  

d) sähkölaitteisto, jonka liittymisteho (eli laitteiston haltijan kiinteistölle tai yhteiselle kiinteistöryhmälle rakennettujen liittymien liittymistehojen summa) on yli 1 600 kilovolttiampeeria 

Sähkölaitteisto, luokka 3 

e) verkonhaltijan siirto-, jakelu- ja muu vastaava sähköverkko 

Luokitus ei koske hissien, viestintäverkkojen, ilma-alusten tai maa- ja vesikulkuneuvojen sähkölaitteistoja. 

Asiakkaidemme kokemuksia

Kaikki asiakaskokemukset »

Yhteistyö Insinööritoimisto Aavat Oy:n kanssa

”Planmax on pysynyt aina aikatauluissa, vaikka tämä ei todellakaan ole selviö tämän tyyppisissä kumppanuuksissa. Jatkamme yhteistyötä Planmaxin kanssa, vaikka meillä on omiakin sähkösuunnittelijoita. Tämä kertonee olennaisen.”

Lue lisää »

Sähköautojen latausverkoston suunnittelu taloyhtiöön

Vuonna 2020 Planmax suunnitteli taloyhtiö Helsingin Käpylän Posteljooniin sähköautojen latausverkoston. Planmax myös kilpailutti ja valvoi varsinaisen urakan. Kyseessä oli 38 autopaikan autohallikohde. 

Lue lisää »

”Aiemmin saamastamme tarjouksesta Jaakko sai höylättyä pois 100 000 euroa”

”Jaakko otti projektimme heti haltuun ja ammattilaisena sai nopeasti aikaan koko sähköistyksen raamit laatimalla autohalliin rakennettavalle latausinfralle teknisen hankekuvauksen, jonka sisällön maallikkokin ymmärsi.”

Lue lisää »

Varmennustarkastukset

Varmennustarkastus suoritetaan käyttöönottotarkastuksen lisäksi uusille luokan 1, 2 tai 3 sähkölaitteistoille, sekä laitteistojen merkittäville muutos- ja laajennustöille. Tarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että laitteistot ovat asennettu asianmukaisesti ja että ne täyttävät voimassa olevat turvallisuusstandardit ja määräykset. Varmennustarkastus pitää tehdä paritaloa suuremmille asuinrakennuksien sähkölaitteistoille sekä muun kuin asuinrakennuksen, sulakkeiltaan yli 35 ampeerin sähkölaitteistoille.

Ennen kuin uusi sähkölaitteisto otetaan varsinaiseen käyttötarkoitukseensa, tai tietyn ajan kuluessa käyttöönoton jälkeen, tulee suorittaa varmennustarkastus. Luokilla 1 ja 2 varmennustarkastus on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa käyttöönotosta. Tarkastuksen yhteydessä varmistetaan myös, että sähkölaitteistolle on tehty käyttöönottotarkastus. Seuraavaksi muutama esimerkki, joissa on suoritettava varmennustarkastus:

  • Uuden sähkölaitteiston käyttöönotto: Kun rakennetaan uusia sähkölaitteistoja, esimerkiksi kerrostalon tai liikehuoneiston sähkölaitteisto, on sille suoritettava varmennustarkastus. Tällöin varmistetaan, että asennustyöt on tehty oikein, laitteet ovat turvallisia käyttää ja sähköasennukset noudattavat kaikkia vaadittavia standardeja ja säädöksiä.
  • Olemassa olevan sähkölaitteiston merkittävät muutos- ja laajennustyöt: Mikäli sähkölaitteistoon tehdään merkittäviä muutos- tai laajennustöitä, on toteutuksen yhteydessä suoritettava varmennustarkastus, mikäli työn kohteena oleva sähkölaitteisto on sulakkeiltaan yli 35 A. Muutos- tai laajennustyö voi olla esimerkiksi sähköauton latausjärjestelmän rakennuttaminen tai maalämpöön siirtyminen. Tarkastuksen avulla varmistetaan, että kaikki toimenpiteet ja asennukset on suoritettu asianmukaisesti ja että järjestelmä on turvallinen käyttää.

Varmennustarkastuksen suorittaa aina valtuutettu sähkötarkastaja tai valtuutettu tarkastuslaitos. Tarkastuksen tuloksesta laaditaan varmennustarkastustodistus, joka sisältää selvityksen sähkölaitteiston säännösten ja määräysten mukaisuudesta. Todistukseen kirjataan tarkastuksessa havaitut määräysten vastaisuudet. Varmennustarkastettu sähkölaitteisto merkitään lisäksi tarkastustarralla, josta käy ilmi tarkastuksen tekijä, tarkastusajankohta, tarvittaessa seuraavan määräaikaistarkastuksen ajankohta.

Määräaikaistarkastukset 

Käytössä olevalle luokan 1 ja 2 sähkölaitteistolle (ei koske asuinrakennuksia) on tehtävä määräaikaistarkastus kymmenen vuoden välein. Määräaikaistarkastukset on tehtävä myös asuinrakennuksiin kymmenen vuoden välein, mikäli rakennukseen kuuluu liiketiloja tai muita ei-asumiskäytössä olevia tiloja, joiden suojalaitteena toimivan ylivirtasuojan nimellisvirta on yli 35 ampeeria.

Luokan 3 sähkölaitteistolle määräaikaistarkastus täytyy tehdä viiden vuoden välein. Sähkölaitteiston haltijan tehtävä on huolehtia, että sähkötarkastukset tehdään ajallaan. Määräaikaistarkastukset on suoritettava esimerkiksi seuraaviin kohteisiin:

  • Teollisuuslaitokset ja suuret tuotantotilat: Näissä kohteissa sähkölaitteistot ovat usein monimutkaisia sekä suuren kuormituksen alaisia, mikä nostaa riskien tasoa. Säännölliset määräaikaistarkastukset ovat välttämättömiä laitteiston turvallisen toiminnan varmistamiseksi ja tuotantoprosessien jatkuvuuden takaamiseksi.
  • Julkiset rakennukset kuten koulut, sairaalat ja virastot: Näissä kohteissa sähköturvallisuuden varmistaminen on erityisen tärkeää, sillä ne palvelevat suurta määrää ihmisiä päivittäin.
  • Liiketilat ja toimistot: Nämä tilat hyödyntävät usein runsaasti sähköä ja sisältävät monenlaisia sähkölaitteita. Tarkastukset takaavat, että kaikki laitteet toimivat oikein ja turvallisesti, mikä on välttämätöntä paitsi turvallisuuden, myös liiketoiminnan jatkuvuuden kannalta.

Tarkastusten ajantasaisuus ja säännöllisyys ovat avainasemassa ongelmien ennaltaehkäisemisessä ja laitteistojen optimaalisessa hyödyntämisessä. Suosittelemme kaikkien kiinteistön- ja laitteistonhaltijoiden huolehtimaan määräaikaistarkastuksien ajankohdista ja pitämään huolen siitä, että ne suoritetaan asianmukaisesti ja säännöllisesti.

Määräaikaiset sähkötarkastukset varmistavat, että: 

  • sähkölaitteiston käyttö on turvallista, kunnossapito on riittävää ja laitteistolle on tehty kunnossapito-ohjelman mukaiset toimenpiteet
  • sähkölaitteiston hoitoon ja käyttöön tarvittavat ohjeet, piirustukset, välineet ja kaaviot ovat käytettävissä 
  • laitteistojen laajennus- ja muutostöistä on tehty tarkastuspöytäkirjat 

Sähkölaitteiston määräaikaistarkastukseen sisältyy kohteessa mahdollisesti olevat lääkintätilat, räjähdysvaaralliset tilat ja palovaaralliset tilat.

Miksi määräaikaistarkastukset täytyy tehdä ajallaan?

Määräaikaistarkastukset varmistavat, että sähkölaitteiston käyttö on turvallista ja laitteistoa on pidetty hyvässä kunnossa. Ne eivät pelkästään takaa sähkölaitteiston turvallisuutta ja toimintavarmuutta, vaan ovat myös osa säädösten ja lakien noudattamista. Määräaikaistarkastusten oikea-aikainen suorittaminen on tärkeää erityisesti seuraavista syistä:

  • Turvallisuuden varmistaminen: Määräaikaistarkastusten ensisijainen tarkoitus on estää sähköön liittyvät vaaratilanteet, kuten tulipalot, sähköiskut ja muut vakavat onnettomuudet. Säännölliset tarkastukset paljastavat potentiaaliset riskit ja mahdollistavat niiden korjaamisen ennen kuin ne aiheuttavat vahinkoa.
  • Laitteiston eliniän pidentäminen: Säännölliset tarkastukset ja kunnossapidot voivat pidentää sähkölaitteistojen käyttöikää. Kun puutteet ja viat korjataan ajoissa, laitteisto pysyy toimintakunnossa pidempään ja vältetään kalliit korjaustyöt tai laitteen kokonaisvaltainen uusiminen.
  • Dokumenttien ja huollon ajantasaisuuden varmistamien: Sähkölaitteiston hoitoon ja käyttöön tarkoitettujen dokumenttien, kuten piirustusten, ohjeiden, välineiden ja kaavioiden ajantasaisuus edistää sähkölaitteiston turvallista käyttöä. Tämän vuoksi tarkastuksien yhteydessä varmistetaan, että kaikki tarvittavat dokumentit ovat ajan tasalla, ja sähkölaitteistolle on tehty huolto- ja kunnossapito-ohjelman mukaiset toimenpiteet.

Määräaikaistarkastuksien toteuttaminen ajallaan ei ainoastaan vähennä riskejä ja paranna turvallisuutta, vaan luo pohjan sujuvalle ja tehokkaalle toiminnalle niin pienissä kuin suurissakin yrityksissä. Älä siis lykkää tarkastusten suorittamista, vaan varmista, että laitteistosi on aina parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Vapaaehtoiset sähkötarkastukset

Sähkölaitteistoille voidaan lakisääteisten varmennus- ja määräaikaistarkastusten lisäksi suorittaa vapaaehtoisia sähkötarkastuksia. Vapaaehtoisessa sähkötarkastuksessa arvioidaan sähkölaitteiston turvallisuutta ja kuntoa, verraten niitä rakennusajankohdan vaatimuksiin. Säännölliset sähkötarkastukset auttavat varmistamaan, että sähkölaitteisto on vuosienkin jälkeen turvallinen käyttää.

  • Kerrostalot ja muut asuinkiinteistöt: Moniasuntoisissa kiinteistöissä sähkölaitteistot ovat usein laajoja ja monikäyttöisiä. Sähkötarkastukset varmistavat, että asukkaiden turvallisuus säilyy ja laitteistot toimivat tehokkaasti. Erityisesti vanhemmissa rakennuksissa tarkastukset ovat tärkeitä, sillä ikääntyneet sähköjärjestelmät voivat olla alttiita vioille.
  • Vapaa-ajan asunnot ja mökit: Vaikka nämä kohteet eivät ehkä ole jatkuvassa käytössä, mutta niiden sähkölaitteistot voivat altistua esimerkiksi kosteudelle tai tuholaisille, mikä voi aiheuttaa riskejä. Sähkötarkastukset varmistavat, että myös nämä tilat ovat turvallisia käyttää.
  • Määräaikaistarkastus kohteet: Vaikka esimerkiksi liike- ja tuotantotiloille sekä julkisille rakennuksille toteutetaankin määräaikaistarkastukset säännöllisin välein, voi kyseisten sähköjärjestelmien turvallisuutta lisätä toteuttamalla niihin vapaaehtoisia sähkötarkastuksia määräaikaistarkastusten välillä. Erityisesti ikääntyneille sähkölaitteistoille olisi suositeltavaa toteuttaa myös vapaaehtoisia sähkötarkastuksia määräaikaistarkastusten välissä.

Ota yhteyttä tai jätä soittopyyntö

Vain valtuutetut tarkastajat tai tarkastuslaitokset voivat tehdä sähkötarkastukset, kuten määräaikaistarkastukset. Meiltä saat tarkastukset nopealla toimitusaikataululla. Kysy lisää oheisella lomakkeella tai soita 0400 373 222

Käytämme lomakkeen kautta saatuja tietoja palveluidemme tarjoamiseen ja toimittamiseen. Lisätietoja löydät Insinööritoimisto Planmax Oy:n tietosuojaselosteesta »

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Planmax logo

050 549 8443
info@planmax.fi

Knitter Business Park
Kutojantie 6–8
02630 Espoo

Y-tunnus: 2875802-4

Meistä

Insinööritoimisto Planmax Oy on pääosin pääkaupunkiseudulla ja sen lähikunnissa toimiva täyden palvelun sähköinsinööritoimisto.

Taloyhtiöille
Yrityksille
Yksityisille
Ratasähköistys


LK pätevyys logoS1 pätevyys logoKNX partner logo

Copyright © 2024 Planmax Oy